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Valutazione tossicologica in silico di 20.000 ingredienti vegetali per cosmesi – In silico toxicological evaluation of 20,000 vegetable ingredients for cosmetics

14:20 - 00:00
November 28, 2017

Vegetable substances used in cosmetics are tens of thousands, and are
typically found as mixtures. Their evaluation through traditional methods
would be enormously burdensome and extremely long. In silico methods are
the most practical solution to address this task.
In a project funded by a French consortium, in silico model batteries were optimized to evaluate the properties of mutagenesis, skin sensitization and
systemic toxicity of 20,000 substances present in cosmetic vegetable
extracts. Multiple models were used: VEGA, TEST, Toxtree, and the OECD
QSAR toolbox. The assessment is based on a weight of evidence strategy.
The results of in silico predictions are evaluated through a strategy based on
the results of in silico models and the automated bibliographic search of the
substances of interest, followed by an assessment of the human expert with
specific knowledge on the toxicity of plant substances.

 

Le sostanze di origine vegetale usate in cosmetica sono decine di migliaia, e
tipicamente si ritrovano in miscele. La loro valutazione attraverso metodi tradizionali
risulterebbe enormemente gravosa ed estremamente lunga. I metodi in silico
costituiscono la soluzione più pratica per affrontare tale compito.
All’interno di un progetto finanziato da un consorzio di aziende francesi, sono stati
ottimizzati delle batterie di modelli in silico per valutare le proprietà di mutagenesi,
sensibilizzazione cutanea e tossicità sistemica di 20.000 sostanze presenti in estratti
di origine vegetale usati in cosmetica. Sono state impiegate batterie di più modelli:
VEGA, TEST, Toxtree, e l’OECD QSAR toolbox. La valutazione è basata su una
strategia di weight of evidence.
I risultati delle predizioni in silico sono valutati tramite una strategia basata sui
risultati dei modelli in silico e sulla ricerca bibliografica automatizzata delle sostanze
d’interesse, seguita da una valutazione dell’esperto umano con conoscenze specifiche
sulla tossicità delle sostanze vegetali.

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